Neden Cam Kabinler;
*Asansör kabin döşemelerinde genel olarak uygulamaya alınan malzemelerin lokomatifi laminant kaplama MDF ve SUNTA malzemelerdir. Ancak iş dünyasında ki sürekli değişim arayışları her daim bir yeniliği ortaya çıkarmaktadır. Son zamanların tercihleri arasında, cam malzemenin varlığı yeni bir yükseliş trendi içinde olup ivme kazanmıştır. Asansör kabin iç dizayn tasarımda cama olan ilginin nedenlerini sizler için araştırarak önemini anlamaya çalıştık. AR-GE birimlerimizce yapılan detaylı araştırmalarda bu malzemenin yükseliş trendinde olması özelliğinin doğa dostu ve çevreci olduğudur.
Cam, inşaattan gıdaya, otomotivden eczacılığa, denizcilikten mobilyaya kadar çok farklı sektörlerde kullanılan önemli bir malzemedir Şüphesiz, camın bu kadar geniş kullanılmasının nedeni, üstün niteliklere sahip olmasıdır.
Cam, maddenin katı ile sıvı arasındaki özgün bir halidir Silis (kum) atomları, araya giren kalsiyum, potasyum, magnezyum ve sodyum atomları ile birlikte düzensiz bir tarzda birleşir Bu “düzensizlik” sonucunda saydam, bozulmaz ve oldukça dayanıklı (çatlama hariç) bir madde ortaya çıkar Paslanmadığı, su geçirmediği ve saydam olduğu için de akla gelebilecek hemen her alanda kullanılır
Cam, temasta bulunduğu gaz, sıvı ve katı haldeki maddelerin etkilerine karşı büyük direnç gösterebilir Bu direnç, kimyasal dayanıklılık olarak tanımlanır Camın kimyasal dayanıklılığı ayarlanabilir özelliktedir: Camdaki alkali oranının yüksekliği, camın kimyasal dayanıklılığını zayıflatırken; boroksit, alüminyum oksit, çinko oksit ve zirkonyum oksit, camın kimyasal dayanıklılığının artmasını sağlamaktadır
* Bu özelliği sayesinde, en sağlam bildiğimiz maddelerde bile saklayamadığımız çözücü, parçalayıcı birçok kimyasalı cam kaplarda tutabiliriz
Camın En Büyük Özelliği
Camın fiziksel özellikleri, insanların faydalanması için özel olarak dizayn edilmiştir: Camın şekillendirilmesinde en önemli etkenlerden biri, yüzey gerilimidir Bu özellik, camın çok ince gözeneklere girmesine ve bunları doldurmasına imkan tanır. Bu nedenle Asansör kabinlerde döşeme olarak kullanıldığında gerek temizliği, gerek hijyen yapısı ve anti bakteriyal olması nedeniyle bundan böyle asansörlerde vaz geçilmez bir aksesuar olarak uzun zamanlar kullanılacaktır. Camın bir diğer özelliği istenilen her hangi bir manzara veya desenin cama yansıtılmasi ile, kabin içine daha ferah ve aydınlık bir ortam sağlanmasıdır. Cam Amorf yapısı itibari ile sert cisimlere karşı son derece dayanıklılık göstererek çizilmemektedir. Çok uzun zamanlar genel parlak görünümünü muhafaza ederek her daim ilk günkü görümünde kalmayı başarmaktadır.
Cam Malzemenin Artı ve Eksileri
- * Camın artıları: * Camın mekanik özellikleri de mucizevi niteliktedir Bazı özel yöntemlerle, camın dayanıklılığı yüksek oranda artırılabilmektedir Günlük hayatta kullanılan bazı camların dayanıklılık uygulaması, 65-130 kg/cm2’dir Bununla birlikte, tasarımlarda; sertleştirilmiş bir ürün için, bu oran 10 katına çıkarak 1300 kg/cm2’ye kadar ulaşabilmektedir Böyle camlar oldukça dayanıklı olur; tekme ya da çekiç darbeleriyle dağılmaz Buna ek olarak, iki cam tabakasını, arasına başka bir kimyasal ekleyerek de dayanıklı hale getirmek mümkündür Bu yöntemin, otomobil çağının başladığı yıllarda keşfedilmiş olması da oldukça dikkat çekicidir Focus dergisinin 1998 Kasım sayısında bu konu şu şekilde yer almıştır:
Fransız kimyager Edouard Benedictus, deney tüpünü laboratuvarının zeminine düşürdü Tüp kırıldı; ancak, dağılmadan tek parça halinde kaldı Benedictus, kolodyum ihtiva eden sıvının buharlaşmasından sonra tüpte kalan ince plastik tabakanın parçalanmayı engellediğini anladı Bunu not ettikten sonra bu konu üzerinde fazla düşünmedi Ancak, kaza yapan bir aracın içindeki kızın kırılan camlardan çok feci şekilde yaralanması, bu konuyu tekrar gündeme getirmesine neden oldu. * Camın kullanışlılığını sağlayan özellikleri bu kadarla da sınırlı değildir Yeni ya da kimyasal olarak temizlenmiş cam yüzeyler için, statik sürtünme katsayısı 1’e çok yakındır Bu sayede, camları kolayca temizlemek mümkün olmaktadır.
- Camın Eksileri: Kimyasal özelliğinden dolayı kırılgan bir malzemedir. Köşegenlere gelen küçük sert darbelerde çok çabuk çatlaya bilir bu konu göz önünde bulundurulmaktadır. Derin yaralara sebep olmaktadır. Camın bu özelliği göz önünde bulundurularak Kabin iç dizayn uygulamada, camın arka yüzey alanı özel bir yapıştırıcı kullanılarak uygulama yapılmaktadır. Yapılan bu uygulama camın kırılmalara karşın mevcut pozisyonunu koruyarak. Bulunduğu alanda ayrılmamaktadır. Böylece gerekli önlemler alınarak imalat yapılırken güvenliğin en üst sevyelere çıkartılması düşünülmüştür.
|